Hrvatska nije dohvatila slavljenički treći bod u drugom danu susreta s Francuskom u finalu Davis Cupa u Lilleu. Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut došli su do pobjede u napetom ogledu s hrvatskom kombinacijom Ivan Dodig/Mate Pavić, koju su nadjačali sa 6:4, 6:4, 3:6 i 7:6(3) – čime su ostavili domaću reprezentaciju s izgledima za dolazak do trofeja.

Herbert i Mahut riješili su prva dva seta s po jednim ‘breakom’ u svakoj dionici meča, uz oba ‘breaka’ u gemovima na servisu Ivana Dodiga. Nakon što su došli do značajne prednosti, Francuzi su nastavili zamah i počekom trećeg seta, uz ‘break’ za vodstvo od 1:0, u toj prilici na servisu Mate Pavića.

Nedugo potom, hrvatski dvojac izvukao se držeći za smanjenje na 2:1 u dugom gemu na Dodigovu servisu, u kojem su Herbert i Mahut imali četiri nepovezane ‘break’-lopte. Francuzi su mogli do dvostrukog ‘breaka’ prednosti u trećem setu, a nakon što nisu uspjeli, stvari su krenule u drugačijem smjeru s pet uzastopnih osvojenih gemova hrvatske kombinacije nakon minusa od 3:1. Ulaskom u četvrti set, stvari su ponovno bile sasvim otvorene.

Ivan i Mate su na početku četvrte dionice imali priliku gurnuti suparnički par u dodatne probleme, ali Francuzi su se izvukli držeći za 1:0 s tri spašene nepovezane ‘break’-lopte hrvatskog dvojca. Herbert i Mahut su prije ‘tie-breaka’ imali još bolju priliku, tri meč-lopte (0:40) na Pavićevu servisu pri zaostatku od 5:4, kada je Mate ostao čvrst na servisu iako je atmosfera u dvorani bila takva da nije bilo jednostavno uhvatiti malo tišine za serviranje.

Dodig i Pavić dobro su proslavili osvajanje toga gema, osobito Mate, koji je podignuo hrvatski dio tribina na noge, ali iz kuta gledanja gostujućih aduta, pozitivno razdoblje nije potrajalo dugo. Kraj subotnje priče stigao je u ‘tie-breaku’, kojim su Herbert i Mahut prošli uvjerljivo, s tri izgubljena poena.

Odluka o ovogodišnjem pobjedniku Davis Cupa će, tako, pasti u nedjelju, s početkom programa u 13 sati. Na hrvatskoj će strani u prvom meču dana zaigrati Marin Čilić, dok je za Francuze na ždrijebu bio nominiran Jeremy Chardy, no moguće je da se izbornik Yannick Noah odluči za promjenu. Na klupi je tijekom prva dva dana bio Lucas Pouille, koji bi prvi put mogao na teren na stadionu Pierrea Mauroya.

Davis Cup, finale:

Francuska – Hrvatska 1-2
Herbert/Mahut – Dodig/M. Pavić 6:4, 6:4, 3:6, 7:6(3)

Komentiraj

Unesite komentar
Unesite ime