Roger Federer ispisao je novo poglavlje priče o vlastitoj igračkoj veličini dolaskom do rekorda koji će biti teško srušiti bilo kome tko dolazi. Veliki Švicarac će na početku novog tjedna ponovno biti na prvom mjestu na svijetu, čime će ući u povijesne knjige kao novi najstariji ‘broj jedan’ otkako se vodi renking, s osiguranjem povratka na vrh pola godine prije nego će proslaviti 37. rođendan.

S 36 godina “na leđima”, Federer je lovio prvo mjesto na ATP turniru iz serije 500 u Rotterdamu, a uspio ga je uhvatiti u petak navečer, kada je u četvrtfinalu s 4:6, 6:1 i 6:1 ispratio Nizozemca Robina Haasea.

Veliki Švicarac će u ponedjeljak ponovno biti na vrhu, ispred Rafaela Nadala, koji je završio prošlu sezonu na prvom mjestu na svijetu. Federer je osiguranjem povratka na prvu poziciju dohvatio ulogu najstarijeg u povijesti s titulom ‘broja jedan’, ispred Andrea Agassija, koji je bio 33-godišnjak dok je u rujnu 2003. posljednji put bio na svjetskom vrhu.

Prije povratka na vrh na kojem će službeno ponovno biti u ponedjeljak, Federer je posljednji put bio na prvom mjestu u studenom 2012., dok je skok na prvu poziciju prvi put osigurao prije više od 14 godina, početkom veljače 2004.

– Dolazak na prvo mjesto na svijetu je jedno od najvećih dostignuća u našem sportu, možda i najveće. Rano u karijeri, ponekad se dogodi da se probiješ tako visoko pomalo iznenada, u razdoblju kada igraš jako dobro, a kasnije se trudiš vratiti se na tu poziciju u borbi s nekim drugim tko je zaslužio biti na vrhu u međuvremenu. Kada si stariji, u glavi je misao da je potrebno možda i dvostruko više rada nego ranije – opisao je Federer u proslavi osiguranog povratka na vrh, na putu na kojem mu je trenerskim savjetima pomogao i Ivan Ljubičić.

– Ovo mi znači možda i najviše u karijeri. Osigurati prvo mjesto i uživati u tome s 36 godina, uskoro i 37 – to je ostvarenje sna, ne mogu vjerovati da se dogodilo – dodao je veliki Švicarac, ovog tjedna još uvijek drugi, ali uskoro ponovno prvi tenisač svijeta.

Fotografija: Wikipedia, Esther Lim

Komentiraj

Unesite komentar
Unesite ime