Drugi put na posljednja tri Grand Slam turnira, Roger Federer i Marin Čilić ići će jedan na drugoga u borbi za naslov na kraju dvotjednog niza mečeva. Lani u srpnju odlučivali su o pobjedniku na travi Wimbledona, kada je veliki Švicarac slavio sa 6:3, 6:1 i 6:4, bez većih poteškoća u dvoboju u kojem su Marina usporili žuljevi na nozi. Novi ogled čeka nas u nedjelju u finalu Australian Opena, na kojem su i Federer i Čilić pokazali puno u dolasku do šest pobjeda.

Najavljući nedjeljni sudar koji je na rasporedu u 9:30 ujutro po našem vremenu, drugopostavljeni švicarski velikan istaknuo je jake strane u Čilićevoj trenutnoj igri i pristupu tenisu. U pogledu unatrag, Federer se prisjetio Marinova trofeja 2014. na US Openu, kada su u polufinalu bili na suprotnim stranama, s prolaskom prvog hrvatskog reketa s 6:3, 6:4 i 6:4 u tom meču. Veliki Švicarac spomenuo je i puno bližu prošlost, Čilićev četvrtfinalni prolazak u ogledu s Rafaelom Nadalom ranije ovog tjedna u Melbourne Parku.

– Igrao je odlično protiv Rafe. Vjera i pozitivni pristup doveli su ga do pobjede u tom meču nakon što u jednom trenutku nije izgledao dobro, sa setom i ‘breakom’ zaostatka – kazao je Federer.

– Kada smo se lani susreli u skupini na ATP Finalu, sjećam se da je izgubio sva tri meča, ali trebao je dobiti barem jedan od prva dva. Protiv mene je izašao na teren s pobjedničkim pristupom, računajući na odlazak s turnira barem s pobjedom u tom dvoboju. Odigrali smo meč u teška tri seta, nisam imao osjećaj da igram protiv tenisača koji je prije toga imao dva poraza. Sviđa mi se pristup koji ima, vrlo je profesionalan, manje-više ostaje isti bez obzira na pobjedu ili poraz – dodao je veliki Švicarac, prisjećajući se svoje pobjede sa 6:7(5), 6:4 i 6:1 na prošlogodišnjem završnom turniru sezone odigranom u londonskoj O2 Areni.

– Kada je na terenu, on je pobjednik. To se može osjetiti po načinu kako se ponaša dok igra, dolazi na teren tražeći pobjedu, a ne samo kako bi se pojavio na meču. Ponekad se kod drugih igrača može dobiti dojam da su sretni četvrtfinalom, ali on uvijek želi više od toga – pohvalio je Federer vodećeg hrvatskog tenisača.

Federerov glavni cilj – igrati dobro

Švicarski majstor u nedjelju će igrati u svojem 30. finalu na Grand Slam turnirima, na kojima je u prilici dohvatiti jubilarni 20. naslov. Protiv Čilića ima već puno iskustva, vodi s 8-1 u međusobnom omjeru, a uoči lova na novu titulu otkrio je kako će pristupiti novom dvoboju.

– Trebat ću odigrati dobar meč. Trenutno nije stvar u tome da bih tražio napredak u pojedinom segmentu, mislim da sam sve radio dosta dobro. Nadam se da ću dobro započeti meč i da ću dobro ‘miksati’ igru. Volio bih otvoriti s kvalitetnim serviranjem kako se ne bih našao u problemima već na početku, nadam se i da ću uspjeti čitati njegove servise, sve što će mi biti potrebno – istaknuo je Federer, spominjući da ne može naći puno zamjerki na vlastitu igru na putu do finala, bez gubitka seta u šest nastupa.

Komentiraj

Unesite komentar
Unesite ime