Nakon hrvatske pobjede u finalu Davis Cupa proteklog mjeseca protiv Francuske u Lilleu, trofej pobjednika Davis Cupa nalazi se u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a hrvatski reprezentativci su svečanim otkrivanjem otvorili sezonu njegova razgledavanja koja će u zagrebačkom MUO-u trajati do studenog sljedeće godine. Večer otkrivanja trofeja poslužila je i za dodjelu priznanja Hrvatskog teniskog saveza najboljima u godini koja se približila kraju.

Proslava hrvatskog naslova započela je u večeri s puno veselja nakon završetka finala u Lilleu, a nastavila se u domovini. Nova postaja slavlja stigla je na svečanosti u kojoj je trofej otkrila većina reprezentativaca koja je sudjelovala u dolasku do pobjede, a od tenisača koji su nosili najveći teret, izostali su Borna Ćorić i Mate Pavić, koji su na pripremama za dolazeću sezonu.

– Bila je ovo fenomenalna sezona, završiti je na ovakav način s ekipom kakvu imamo je zbilja fenomenalno i povijesno, kako smo i spominjali. Mislim da nismo mogli bolje igrati, na bolji način biti u finalu i ostvariti ovaj uspjeh – opisao je Marin Čilić, dodajući da zahvaljuje svim suigračima i ostatku ekipe koji pomaže reprezentaciji, uz posebnu zahvalu navijačima u Osijeku, Varaždinu i Zadru, gradovima u kojima je Hrvatska ove godine bila domaćin, kao i hrvatskim navijačima u Lileu.

Gledajući unaprijed, Čilić je najavio godinu u kojoj će Hrvatska braniti naslov, nadajući se da ponovno može do kraja. Ivan Dodig kazao je da je jednako ambiciozan, spominjući koliko vrijedi osvajanje trofeja.

– Svi mi igrači smo jako željeli slaviti dugi niz godina, prije svega 2016. kada smo ovdje u Zagrebu igrali u finalu. U toj želji smo možda malo i izgorjeli, ali u Francuskoj smo iz toga dosta naučili, a u Zagrebu smo imali i peh jer Borna nije mogao igrati. Ovo nam svima znači puno. Kao što je Marin rekao, ovo je vrhunska generacija s puno igrača koji postižu vrhunske rezultate, naravno da možemo biti ponosni na nas i na sve ljubitelje tenisa i sporta, postigli smo nešto što će nam sigurno ostati u sjećanju cijeli život – istaknuo je Dodig.

Izbornik Željko Krajan je u prvi plan stavio zajedništvo u momčadi koju vodi, a kao i Dodig, i Krajan se prisjetio izgubljenog domaćeg finala preklani protiv Argentine. Taj rezultat učinio je Hrvatsku još više gladnom uspjeha u ogledu s Francuskom.

– Motivacija koju smo imali zbog propuštene prilike iz 2016. sada se pokazala ključnom, motivacija dodatno gura za rezultat više i mislim da je to glavni razlog što smo osvojili naslov. Pobjeda je tim draža jer je povijesna, o Hrvatskoj će se pričati jako dugo. Sustav koji je trajao do ove godine već fali ljubiteljima tenisa, ali ova naša pobjeda ostat će zapisana u povijest – rekao je hrvatski izbornik.

Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, zahvalila je reprezentativcima bez kojih ne bi bilo otkrivanja trofeja u zagrebačkom MUO-u.

– Cijeli vaš trud i igra za reprezentaciju okrunjeni su ovim pokalom, svi imate velike karijere i puno uspjeha, ali ovo je sigurno kruna i vaših uspjeha. Ovo je zadnji i povijesni Davis Cup pa je još više značajan. Ovo je veliki uspjeh za Hrvatsku koja broji četiri milijuna stanovnika, ovim su putem naši reprezentativci dali ogromni doprinos ne samo za hrvatski, nego i za svjetski tenis. Ovo je zaista nemjerljivo – opisala je predsjednica HTS-a.

Priznanja za najbolje

Hrvatska U14 reprezentacija
Reprezentacija uzrasta do 14 godina najbolja mlada hrvatska nacionalna momčad (fotografija: Mario Ćužić)

Završetak 2018. u dobrom raspoloženju donio je i proglašenje najboljih u odličnoj sezoni za hrvatski tenis. Tri nagrade pripale su svjetskim prvacima, s priznanjem Marinu Čiliću za najboljeg hrvatskog tenisača u seniorskoj konkurenciji, Željku Krajanu za trenera godine, a momčadi koja je osvojila Davis Cup za najbolju reprezentaciju.

U seniorskoj konkurenciji, Petra Martić zaslužila je godišnje priznanje za najbolju tenisačicu, a Ivan Ljubičić za najboljeg hrvatskog trenera na ATP ili WTA Touru.

Mili Poljičak je najbolji mlađi junior, a 14-godišnji Splićanin primio je priznanje i u momčadskoj konkurenciji, kao dio hrvatske momčadi do 14 godina koja je proglašena najboljom mladom reprezentacijom. U tom sastavu bili su i Dino Prižmić i Noa Vukadin, pod trenerskim vodstvom Igora Blaževića.

Lucija Ćirić Bagarić dobila je nagradu za najbolju mlađu juniorku u 2018., Duje Ajduković je najbolji stariji junior, a Antonia Ružić najbolja starija juniorka. Borna Gojo i Lea Bošković zaslužili su priznanje za mlade hrvatske igrače koji su najviše napredovali u seniorskim vodama.

Komentiraj

Unesite komentar
Unesite ime