Marin Čilić nastavlja svoju ovogodišnju priču na Australian Openu! Marin je drugi put u karijeri izborio polufinale u Melbourne Parku uz predaju Rafaela Nadala u zahtjevnom i rezultatski uzbudljivom četvrtfinalnom sudaru, u kojem je prvopostavljeni Španjolac odustao pri 3:6, 6:3, 6:7(5), 6:2 i 2:0 u korist prvog hrvatskog reketa.

Svjetski broj jedan je u ranoj fazi odlučujuće dionice meča predao zbog boli u predjelu desnog bedra, na koju se prvi put požalio zatraživši medicinski ‘time-out’ i masažu na izmjeni strana nakon petog gema četvrtog seta, pri 4:1 u korist šestpostavljenog hrvatskog aduta. Kako je dvoboj išao dalje, stanje se nije popravilo, a Nadal je odustao od nastavka poslije Marinova ‘breaka’ za 2:0 u petom setu.

Čilić je napravio novi korak sa završetkom kakav nitko ne želi, ali prije toga odigrao je jako dobro u ogledu s puno kvalitetnog tenisa. Novi izazov čeka u četvrtak u polufinalu, kada će na putu biti iznenađenje, Britanac Kyle Edmund, 49. na svijetu, koji je prošao četvrtfinale sa 6:4, 3:6, 6:3 i 6:4 protiv trećepostavljenog Bugarina Grigora Dimitrova.

Vodeći hrvatski tenisač morao je obaviti jako puno posla prije nego je početkom petog seta dočekao Nadalovu predaju. Na tom putu izdržao je set zaostatka i ‘break’ minusa u drugoj dionici, u kojoj je prvopostavljeni Španjolac imao 3:2 sa servisom, a gurnuo je u drugi plan i pad u ‘tie-breaku’ trećeg seta, u razdoblju meča u kojem su i jedan i drugi igrali jako dobro. Na koncu, presudile su nijanse, s Nadalovim ključnim ‘mini-breakom’ kod 5:5 u ‘tie-breaku’, kada je Marin promašio izglednu forhend-paralelu.

Iako je završetak treće dionice dvoboja bio nesretan iz njegova kuta gledanja, Čilić nije posustao u četvrtom setu. U četvrtom gemu Marin je stekao prednost ‘breakom’ za 3:1, a kako se pokazalo, taj gubitak servisa bio je početak kraja za svjetskog broja jedan u ovom četvrtfinalnom sudaru.

Koliko je dobro Marin morao igrati za prolazak dalje, pokazat će podatak o njegova sveukupno 83 ‘winnera’ u meču, 44 više nego je imao Nadal. Pomoglo je i kvalitetno serviranje, s Čilićevih 20 asova i visokih 67 posto ubačenih prvih servisa u meču, uz osam dvostrukih pogrešaka na završetku dvoboja.

Ulaskom u polufinale, prvi hrvatski reket izjednačio je svoj najbolji rezultat na prvom Grand Slam turniru sezone. U Melbourne Parku je prvi put došao do završnog kvarteta prije osam godina, kada ga je na polufinalnoj prepreci zaustavio Andy Murray, a i u novom lovu na finale čeka britanski suparnik.

Marin će biti favorit protiv 23-godišnjeg Edmunda, kojeg je svladao u njihovu jedinom dosadašnjem međusobnom susretu, sa 6:3 i 7:6(5) u lanjskom drugom kolu na tvrdoj podlozi Šangaja. Prvi hrvatski reket će u četvrtak biti u akciji u svojem petom polufinalu na Grand Slam turnirima, dok Britanac još nije bio ovako daleko na četiri najveća.

Edmund je na svojem ovogodišnjem putu u Melbourneu slomio dvojicu nositelja, sa startnom pobjedom nad Kevinom Andersonom (11.) i slavljem u četvrtfinalu protiv Dimitrova. Iz Britančeva kuta gledanja, dosadašnji učinak bit će odlična najava za sudar s još jednim igračem iz svjetskog vrha.

Australian Open, četvrtfinale:
Čilić (Hrvatska, 6) – Nadal (Španjolska, 1) 3:6, 6:3, 6:7(5), 6:2, 2:0, predaja Nadala

Komentiraj

Unesite komentar
Unesite ime