Nakon sjajnog vikenda u Bratislavi u prosincu 2005. godine, pamtit ćemo jednako sjajni vikend u Lilleu, okončan drugim hrvatskim naslovom u Davis Cupu! Marin Čilić zaključio je priču u finalu protiv Francuske pobjedom u ogledu s Lucasom Pouilleom, koji nije imao pravi odgovor na igru koju je pružio vodeći hrvatski tenisač.

Pouille je bio jako motiviran, guralo ga je more francuskih navijača na tribinama stadiona Pierrea Mauroya, ali igralo se uglavnom po Čilićevim željama. Na koncu, Marin je ostavio Francuza bez seta – za posljednje poglavlje lova na trofej u dugoj i zahtjevnoj sezoni.

– Ovo je nevjerojatan uspjeh, za mene jako emocionalan, mi smo prvaci svijeta! – opisao je Čilić na susretu s novinarima nakon meča.

– Bio je to fenomenalan kraj ovog savršenog vikenda. Ponosan sam na svoj nedjeljni nastup. U prvom setu nisam bio najbolji, bio samo malo izvan ritma, a Pouille je igrao stvarno dobro. Baš smo komentirali da je u prvom setu išao na sve ili ništa, kao da igra peti set. No, ja sam nakon dobivenog ‘tie-breaka’ igrao sve bolje i bolje – dodao je vodeći hrvatski tenisač, koji je već osjetio slast pobjede na Grand Slam turniru slaveći 2014. na US Openu, a sada je otišao do velikog trofeja i s reprezentacijom.

– Dosta je različito. Grand Slam turnire igram za sebe, a Davis Cup za momčad. U reprezentaciji sam dugo, još od 2006. godine. Svih ovih godina smo se nadali, pokušavali smo stići do naslova i vjerovali smo da će doći naš trenutak. Zaključili smo poglavlje na najbolji mogući način – rekao je presretni Čilić.

Borna Ćorić također je blistao od sreće nakon proslave trofeja.

– Ja nisam tako dugo čekao kao Marin jer za Hrvatsku igram od 2013. godine. Bilo je dosta uspona i padova, a ovo je nešto posebno – istaknuo je 22-godišnji Zagrepčanin.

Krajan pohvalio hrvatski ‘dream team’

Francuska - Hrvatska, Davis Cup, finale
Francuski reprezentativci došli su čestitati pobjednicima (fotografija: Mario Ćužić)

Izbornik Željko Krajan kazao je da je vjera u odlazak do kraja bila jaka i dok se gradio put prema finalu u Lilleu, a tjedan u Francuskoj potvrdio je da je vrijedilo vjerovati i gurati dalje – i u situacijama kada je bilo teško.

– Da nismo vjerovali, ne bismo ovo ostvarili. Nakon poraza u finalu 2016. godine, sljedeće se godine u prvom kolu nismo okupili u najboljem sastavu i ostali smo u Svjetskoj skupini tek nakon pobjede u Kolumbiji. Znali smo da ćemo, ako ove godine ostanemo zajedno, dobiti novu priliku za lov na naslov. Imali smo na okupu pravi ‘dream team’, zahvaljujem dečkima što su u sve ovo uložili svoj trud i vrijeme. Znam da im nije bilo jednostavno. Na kraju smo ipak došli do cilja – osvrnuo se hrvatski izbornik.

– Što se tiče ishoda finala, nama je sve završilo daleko bolje nego Francuzima koji ipak nisu bili u punom sastavu. Dečki u pojedinačnom mečevima ne da nisu izgubili set, već nitko od njih nije izgubio svoj servis. Ozračje za igru pred 26 tisuća navijača je posebna slika za povijest. Ljudi će se u budućnosti uvijek pitati tko je osvojio zadnji pravi Davis Cup. Znat će da je to bila Hrvatska – nastavio je Krajan, dodajući što očekuje gledajući dalje, u sezoni u kojoj će Hrvatska braniti naslov na jednotjednoj završnici u Madridu.

– Prvo ćemo pošteno proslaviti ovaj naslov, odmoriti se i vidjeti što dalje. Ako ekipa ostane u ovom sastavu, šansa će sigurno doći – zaključio je hrvatski izbornik.

Komentiraj

Unesite komentar
Unesite ime